afbouwen
# 3 Goede redenen om af te bouwen vóór je gaat slapen
December 4, 2015
over slaap en rust
March 9, 2016

Slaap Saboteurs

Slaap saboteurs

Let op…. onderaan staat een handige checklist.  Je kunt hem onder deze post krijgen: de Checklist Slaap Saboteurs (download).

Esther heeft een drukke dag voor de boeg. Ze wordt wakker – alert. Als ze op de wekker kijkt, blijkt het pas half vijf te zijn. Ze zou wel weer in slaap willen vallen. Maar ze blijft wakker tot de wekker gaat – met duizend gedachten. Ze stapt uit bed met het machteloze idee dat ze beter had moeten slapen.

Van haar vriendin Wendy hoort ze, dat die ook heel vroeg wakker werd. Maar dat ze, in tegenstelling tot Esther, juist nog doodmoe is ze, als ze zo vroeg wakker wordt. Wendy voelt zich duf en ziet tegen de dag op, maar ze slaapt gewoon niet meer in, hoe vroeg het ook is.

 Beiden vragen ze zich af: “hoe het zal gaan vandaag, met zo weinig slaap?”

Misschien herken je dit: vroeg wakker en niet meer in slaap vallen.

Ik krijg vaak de vraag hoe dit komt. Heel vaak vraag ik dan weer wat iemand zèlf als oorzaak ziet.

50% van de mensen antwoord dat het met druk en stress te maken heeft. 50% heeft geen idee. Als we dan wat verder praten, komt er toch het een en ander aan het licht.

Slaap is voor iedereen een heel individueel en subtiel proces. Waar de één van wakker ligt, slaapt de ander doorheen. Terwijl de één 9 uur per nacht nodig heeft, is voor ander 7 uur genoeg.

Om hier inzicht in te krijgen, wordt er continu uitgebreid onderzoek naar slaap gedaan. Onderzoek naar slaap stoornissen, zoals narcolepsie of slaapwandelen.

Ook onderzoekt men lifestyle factoren in relatie tot (slechte) slaap. Er is een lijst aan onderzoeken hoe beweging, daglicht, eten en drinken, alcohol, cafeïne, stress en de slaapkamer condities invloed hebben op slaap kwaliteit.

Wat er in deze research gevonden wordt, vind je terug in tijdschriften. Je leest algemene tips, vertaalde research conclusies, zoals:

 • Beweeg genoeg
 • Doe dat bij voorkeur in daglicht.
 • En sport je ’s avonds laat niet uit de naad.
 • Zet je computer op tijd uit.
 • Zorg voor frisse lucht en een donkere slaapkamer.

Als je een of meerdere tips probeert toe te passen en ze niet helpen, komt dat waarschijnlijk door twee dingen.

 • Je gelooft in huidige leefstijl en blijft er in meegaan.
 • Je geeft die tips niet lang genoeg de kans; want je weet eigenlijk niet of is die tip geschikt is voor jou.

Als je beter wilt slapen en overdag meer energie wilt hebben, moet je echt aandacht aan je slaap geven. ’t Komt gewoon op je persoonlijk leiderschap aan.

Wees gerust. Het is een tijdelijk iets; in zes weken aandacht aan je slaap geven, bereik je veel. Met als resultaat: minder slapeloze nachten. Meer energie. Lekkerder in je vel, met een goed humeur. Veiliger verkeersgedrag. Een beter geheugen. Doortastender.

Lig je elke week wel eens langer dan een half uur wakker? Zorg dan voor jezelf en zorg ervoor dat je ’s nachts je accu kunt opladen.

Niemand anders kan je lekkere slaap geven; ook de dokter niet.

Doe een ‘kuur’ van zes weken:

 • Onderzoek je Slaap Saboteurs: stel vast wat jouw slaap ondermijnt en verzin een goede maatregel om hier verandering in te brengen.
 • Maak Ruimte Voor Jezelf en je Gezondheid:
 • op tijd afbouwen,
 • iedere dag 30 minuten buiten zijn en
 • yoga of iets dergelijks (meditatiefs en ontspannend) doen.

Je kunt gratis de checklist met Slaap Saboteurs en Slaap Stimuli downloadenarrow dotted orange

>>> ga hier terug naar home Natuurlijk Goed Slapen>>>
lees hier meer over Slaap en de richting van je bed

Comments are closed.